Jeugd en Kinderpsycholoog Leeuwarden

Als opvoeder kun je je heel kwetsbaar voelen. Zeker als het niet zo goed gaat met je kind. Het is dan belangrijk dat je je kracht hervindt, met oog voor de specifieke eigenschappen van je kind. Als dat je lukt vind je nieuw vertrouwen en worden jij, je kind en het gezin hechter en sterker.

Problemen binnen het gezin

Een hecht en geborgen gezin is een veilige thuisbasis – zowel voor ouders als kinderen. Je ondersteunt elkaar en kunt op elkaar terug vallen. Vanuit zo’n hechte basis kunnen de kinderen met een zeker en veilig gevoel de wereld in. Daarvoor is goed contact en goede communicatie binnen het gezin nodig.

En daar gaat het soms mis. Ouders ontzien hun kinderen, maar die voelen spanningen aan en reageren daarop. Bijvoorbeeld door hun eigen problemen, gevoelens, of wensen voor zich te houden. Papa en mama hebben het ‘al moeilijk genoeg’. Het kan ook zijn dat ze bang zijn om niet gehoord of begrepen te worden, of ze hebben het idee dat ze hun eigen problemen alleen op moeten oplossen.

Het gevolg kan zijn dat kinderen zich terugtrekken of de spanning op een andere manier afreageren. Het gezin vervalt in geruzie, verharding en onbegrip. Het vertrouwen binnen het gezin verdwijnt.

Bij gezinscoaching van Psychologen Leeuwarden kijken we samen naar wat er speelt in het gezin en brengen jullie samen de communicatie weer op gang.

Kinderen en jeugdigen

Buiten problemen waar het hele gezin bij betrokken is, kan er veel aan de hand zijn met je kind. Wat gaat er in ze om? Doe ik het wel goed? Soms heb je even geen grip meer op hun ontwikkeling en lijkt het of je alleen meer aan de zijlijn kunt toekijken. De jeugd- en kinderpsycholoog van Psychologen Leeuwarden kan je verder helpen.

Ouderbegeleiding

Het gaat niet goed met je kind en je wilt er echt alles aan doen om het te helpen. Maar hoe? Bij ouderbegeleiding ga ik met je aan de slag – we brengen in kaart welke factoren een rol spelen bij problematische situaties. En wat je er aan kunt doen. Maar we zoeken niet alleen die moeilijke momenten binnen het gezin op, want juist als het goed gaat valt er een hoop te leren.

Op deze manier help jij dus je kind. Vaak werkt dat een stuk beter dan als je kind bij mij in behandeling komt. Ten eerste omdat jij je kind veel vaker ziet en ten tweede omdat het toch ook een beetje om jou gaat. Daarbij geeft ouderbegeleiding vaak meer voldoening, omdat je het gevoel hebt dat je iets kunt doen.

Contact Psychologen Leeuwarden

Heb je een vraag, wil je advies of een afspraak maken bij een psycholoog? Bel het Psyned secretariaat op 058 – 58 53 741. Al onze medewerkers zijn geschoold in de psychologie en kunnen je goed helpen. Wij hebben vaak geen wachtlijst en zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08.30 en 20.30